Kees vliegt uit

Filmbeschrijving

Zijn hele leven zorgen Willem en Henriëtte voor hun autistische zoon Kees. Kees heeft zijn ouders hard nodig, omdat zij de voor hem bedreigende buitenwereld draaglijk maken. Het liefst trekt hij zich terug in de ideale wereld, die hij in zijn hoofd geschapen heeft. Dat is een wereld, waarin niemand zijn neus ophaalt of ‘doei’ zegt en waar de winters koud zijn en de zomers koel. Waar hij iedere dag met zijn modeltrein mooie reizen maakt en met uiterste precisie grachtenpanden natekent.
Door het delicate evenwicht waarin hij en zijn ouders verkeren, lukt het Kees zijn dagelijks leven vorm te geven. Zijn grootste angst is dat zijn ouders hem een dag komen te ontvallen. Willem en Henriëtte zijn de 80 inmiddels ruim gepasseerd en alhoewel ze nog in goede gezondheid verkeren, komt er een dag dat zij de intensieve zorg voor Kees niet meer kunnen dragen.
En wat zal er dan met Kees gebeuren?

  • Regie: Monique Nolte
  • Camera: Rogier Timmermans, Joost Hoozemans
  • Geluid: Donald Landesbergen, Carla van der Meijs
  • Producent: THE CASE Documentaries

‘Kees vliegt uit’ vloeit voort uit ‘Het beste voor Kees’, een documentaire die in 2014 verscheen. Hierin laten Henriëtte en Willem zien hoe zij worstelen met het creëren van een toekomstperspectief voor hun inwonende zoon. Naar aanleiding van deze film ontvingen Kees’ ouders financiële hulp, waarmee zij een woning voor Kees konden aanschaffen. In “Kees vliegt uit’ volgen we het losmakingsproces tussen ouders en zoon. Zal Kees zijn nieuwe woning gaan betrekken of blijft hij bij zijn ouders, wier hulp hij hard nodig heeft?

Bekijk hier ‘Het beste voor Kees’

Artikel in het NRC

Back to Top