NIKKI

Filmbeschrijving

“Ik ben anders, maar ik ben wie ik ben.” – Nikki (13)

Wat betekent het als je ouders niet altijd goed voor je kunnen zorgen? Wanneer je soms tegen hen beschermd moet worden? In hoeverre raak je – al dan niet bewust – in een loyaliteitsconflict, omdat je ondanks alles toch onvoorwaardelijk van hen houdt?

Nikki (13) is een van de circa 550.000 kinderen in Nederland, die opgroeien in een gezin met een of twee ouders, die kampen met psychi(atri)sche- en/of verslavingsproblematiek.

De moeder van Nikki – Karin (47 jaar) – heeft Borderline en worstelt om haar kinderen te geven wat kinderen van ‘normale ouders’ krijgen’: liefde, aandacht en een leuke jeugd. Maar dat valt haar zwaar. Karin heeft het vaak moeilijk met zichzelf, waardoor haar kinderen aandacht tekort komen: “Ik doe eigenlijk nauwelijks iets met hen en dat zou wel moeten.”

Dit is het verhaal van Nikki, een krachtig meisje, dat balanceert tussen kind-en-volwassen-zijn. Een tiener die probeert te overleven in een moeilijke situatie door zich te concentreren op de kleine, mooie momenten in haar leven, die ze vaak zelf gecreëerd heeft.

De film is meer dan een portret van Nikki. Het schetst ook hoe diep de liefde tussen ouder en kind kan gaan en hoe ingrijpend de impact kan zijn als de relatie gecompliceerd is.

Doordat Nikki niet altijd zichzelf kan zijn moet zij navigeren tussen haar liefde en zorg voor haar ouder(s) en de zoektocht naar haar eigen identiteit. Dit brengt haar soms in een loyaliteitsconflict, waarbij zij voor een dilemma wordt geplaatst: moet zij voor zichzelf of haar ouder(s) kiezen?

Last but not least is deze film ook een coming-of-age-verhaal van een tiener die opgroeit en die evenals andere kinderen van haar leeftijd haar dromen wil waarmaken.

  • Regie: Monique Nolte
  • Camera: Rogier Timmermans, Joost Hoozemans
  • Geluid: Donald Landesbergen
  • Producent: THE CASE Documentaries
Back to Top